Yılan şeklinde su kabakları
Tek mevsimliktir.
120cm’e kadar büyüyebilen meyveler veren, yetiştirmesi kolay ve zevkli bir su kabağı çeşididir. Tohumları 10–20 gün arasında filizlenmeye başlar, 100-120 günde meyveler toplanabilir büyüklüğe ulaşırlar.
Bol güneş alan, verimli topraklarda en iyi sonucu verirler. Çit üzerinde, asmalıkta ya da yerde büyütebileceğiniz bitkinin boyu 3 metreye kadar ulaşabilir. Pürüzsüz yüzeyleri ve görsel güzellikleri ile cilalanmaya, boyanmaya uygundurlar.
Birçok projenizde kullanabileceğiniz yılana benzer şekilleri ile ön plana çıkan bu özel tür su kabakları cilalanmaya, boyanmaya uygun bir zemin hazırlarlar. Toprak üzerinde yetiştirmelerde meyve gelişimi sırasında kolaylıkla şekil verilebilir, değişik yaratıcı ve farklı görünen su kabakları elde edebilirsiniz.
Meyveler tam olgunluğa eriştikten sonra toplanmalı, serin, kuru bir yerde kurumaya bırakılmalıdır. Yetişen meyvelerin tohumlarından bir sonra ki yıl yeni ekim yapılabilir.
Tohum ekimi
Tohumlar iç mekânda Şubat ayından itibaren, dış mekânda ise son donlardan sonra toprak ısınmaya başlayınca ekilir.
Nasıl çimlendirilir ?
Kabak dikiminden önce toprağınızı hazırlayın. Kabak, gübresi bol, nem tutumu yüksek kaliteli bahçe toprağı sever. Yetiştirme öncesi ve ilk meyve tutumundan sonraki dönemde de toprağının havalandırılmasını ve gübrelenmesini ister. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen kabak bol hasat verir.
Tohumlar iç mekânda Şubat ayından itibaren, dış mekânda ise son donlardan sonra toprak ısınmaya başlayınca ekilir. İç mekânda erken fidelenen tohumlar, erken hasat almanızı sağlar. Kabak Haziran ayından başlayarak, ilk donlara kadar sürekli meyve verir.
Kaliteli, nemli, havalandırılmış ekim toprağına tohumları 1 cm derine ekin. Sulayın. 24°C de tohumlar 6-10 günde hızla filizlenir. İç mekânda elle alınabilir duruma gelen filizler daha geniş saksılara alınarak dış mekâna dikilene kadar fidelenmelidir. Dış mekânda filizler, her yöne 60 cm aralık kalacak şeklide, fide olduklarında taşınarak şaşırtma işlemi yapılır. Düzenli sulanan bitki, meyve vermeye başladığında gübreleme yapılmalıdır. Bundan sonra 14 günde bir sıvı gübre verilebilir. Meyve verimini takiben düzenli hasat yapın. Meyve boyu istediğiniz boya geldikçe toplamanız önerilir.
Bakımı ve diğer bilgiler
Düzenli sulanan bitki, meyve vermeye başladığında gübreleme yapılmalıdır. Bundan sonra 14 günde bir sıvı gübre verilebilir. Meyve verimini takiben düzenli hasat yapın. Meyve boyu istediğiniz boya geldikçe toplamanız önerilir. Meyvenin aşırı büyümesine izin vermeniz ve tohuma bırakmanız, hasadı sonlandırır ve kabaktan verim almanız aksar. Sabah erken saatlerde çiçeklerini toplayabilirsiniz. Sulamayı gece saat 10 sularında ya da sabah erkenden yapmanız, daha sağlıklı gelişimine imkan sağlar.
Nerede yetiştirilir ?
Bahçe ve tarla yetiştiriciliğine uygun.
Diğer
Bitki geleneksel tür olduğundan tohumu alınarak nesli devam ettirilebilir. Alınan tohumdan her yıl aynı kalitede bitki yetiştirebilirsiniz. Meyveden aldığınız tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir yerde saklayınız. Bu aldığınız tohumları dikim öncesi yetiştirebilecek kişilerle paylaşınız ve onlara tohumun geleneksel olduğunu, sezon sonunda meyveden neslin devamı için tohum alması gerektiğini anlatınız. Ancak bu şekilde ülkemizde geleneksel tohumları kaybetmeden koruyabileceğimizi unutmayınız.