İbar Ticaret/ Arçelik Küçükyalı Maltepe

Selen KARAGÖZ


Üşümüyorum dedim kendime. Kar sıcaktı..

Üşümüyorum dedim kendime. Kar sıcaktı..



Mesleğe adım attığım ilk gün heyecanıyla henüz yürünmemiş karla kaplı bir yolu adımlıyordum.
Hayatıma bembeyaz bir sayfa açmak gibiydi. Ahşap evlerin sacları, her dem yeşil kalan çamların yaprakları her yer bembeyazdı.


Gürdere, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Ethone olup Rize’ye 55 kilometre İkizdere ilçesine 3 km uzaklıktadır. Rahmetli babaanneme “Ethoneli” derlerdi. Hemen herkes onu bu şekilde çağırırdı. Babaannem evlendikten sonra köyüyle irtibatı kopmuş bir daha doğup büyüdüğü, anılarını anlatırken gözlerinin istemsizce  dolduğu köyüne bir daha hiç gitmemişti. Gidememişti. Şimdi ise yıllar sonra ben adımlıyorum, babaannemin çocukluğunun geçtiği, gelin olduktan sonra bir daha hiç yürüyemediği bu yokuşları. Zira 13 yaşında evlendirilmiş ve daha çocuk denilen bir yaşta ayrılmıştı baba ocağından telli duvaklı. 

Yokluk zamanlarıydı derdi babaannem, çok yokluk varmış! Buğday ekmeği bile bulamazdık derdi, mısır ekmeği yaparlarmış o zamanlar. Onu da kendi ektikleri mısırları değirmenlerde öğüterek elde ederlermiş.


Tüm bunları düşünürken okula varmıştım. Okulun hemen bitişiğinde lojman vardı. Orada kalacaktım yollar kapalı olduğunda. Yürüdüğüm yolu ve hava şartlarını da düşününce tüm kış orada kalmaya hazırlamıştım kendimi.


- Hoş geldin, Öğretmen kızım, günaydın! Ben köy muhtarı Mustafa Bayrak. Köyümüze hoş gelmişsiniz. Evim hemen okulun aşağısında diyerek eliyle bacası tüten, tek katlı ahşap evi gösterdi. Buyrun dedi ısrarla,  hanım çayı hazırlamıştır.


Yöreden biri olarak bu sıcak karşılamayı memnuniyetle karşılasam da okulu açmak istediğimi ve çocuklar gelmeden önce sobayı yakmak istediğimi söyledim. Muhtar soğuktan kızaran parmaklarıma bakıp “Öğretmen kızım ben yakarım sobayı, çalı çırpı her şey var. Kömürümüz de var çok şükür.” diyerek ısrar  edince daha fazla itiraz etmek istemedim. Muhtar önde ben arkada çatısı top top karla kaplı eve doğru yöneldik. Bir kartpostalın içinde yürüyor gibiydik. Yıllar sonra bile hatırlayacağım bir hikayenin giriş bölümünde geziniyordum..


Okulun koridorundan içeri girdim. Tuhaf bir mutluluk hissediyordum. Koridorlar aynı, sıra düzeni aynı, tebeşir kokusu aynıydı. Okul yaşantımı düşündüm, kendimi o sıralarda hayal ettim fakat şimdi öğretmendim. İki ortak sınıfı vardı okulun. 1.2. ve 3. Sınıf öğrencileri için bir sınıf; 4 ve 5. Sınıflar için ayrı bir sınıf vardı. Dahası bu iki ayrı sınıf için  bir tek  öğretmen görevlendirilmiş olmasıydı! Köy okullarının kapanacağı gündemdeydi o zamanlar. Nitekim bir yıl sonra da tüm köy okulları kapanmıştı.


“ Ah, kızım ah! Eski zamanda kız çocuklarını okutmazlardı. Ben okuma yazma öğrenemedim. Cahil kaldık.”
Rahmetli babaannemin sağlığında gözleri yaşlı, biraz da mahcup söylediği o sözler şimdi okulun koridorlarında yankılanıyordu. Buruk bir mutluluk hissettim. Sanki yanımdaydı ve beni seyrediyordu.

 

Kalkandere'nin Köklü Çay fabrikası ACEM Çay

Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL, İkizdere Kaymakamı Sayın Ali ÖZDAŞ ile birlikte İkizderegücü Spor – Kalkanderespor U-12 Futbol Müsabakasını Takip Etti.

Sayın Alpay Dincel, Prof. Dr. Şaban Şimşek'i Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfında Geneleksel Bayramlaşması Yapıldı

Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı 27. Yaşında

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. gününde Yolbaşı Köyünde Esnaf ve Vatandaşları Ziyaret Etti

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. Gününde, Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL Kurban Bayramı Bayramlaşma Programına Katıldı

Sayın Alpay DİNCEL, Kurban Bayramı Münasebetiyle Aziz Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Sayın Mehmet Yılmaz, Kalkandere Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün Yürüttüğü Saha Çalışmalarını Yerinde İnceledi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2