ŞAKŞAKÇILAR, ŞAKLAYANLAR VE ŞAKLATTIRANLAR

ŞAKŞAKÇILAR, ŞAKLAYANLAR VE ŞAKLATTIRANLAR

ŞAKŞAKÇILAR, ŞAKLAYANLAR VE ŞAKLATTIRANLAR

Biz millet olarak alkışlamayı severiz. Alkış, kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır. Törenler, açılışlar, mitingler, konferanslar… Alkışsız bir etkinlik neredeyse düşünülemez. Hele ki bir büyüğümüz konuşuyorsa, coşkulu alkışlar eksik olmamalıdır. Peki, alkış olmazsa ne olur? Konuşmacının morali bozulur, içi burkulur, sesi titrer. Dolayısıyla alkış, sadece bir takdir göstergesi değil, aynı zamanda bir motivasyon aracıdır.

Alkışsız bir etkinlik olur mu? Asla! Bir büyüğümüz konuşuyorsa, konuşmanın içeriği ne olursa olsun, coşkulu alkışlar eksik edilmemelidir. Hele ki alkışın dozu kaçarsa konuşmacı mest olur, gözleri parlar, sesi titreşir. Konuşmanın başında bir alkış, ortasında bir alkış, sonunda bir alkış… Aralara ufak tefek tempo tutmalar da eklenirse değmeyin keyfine! Hatta bazen öyle coşulur ki konuşmacı ne dediğini unutur. Ama olsun, nasıl olsa alkış varsa başarı vardır!

Çocukluğumuzun meşhur bir oyunu vardı: "Şakşaklama." Yaklaşık 25 cm uzunluğunda bir borunun sağ ve sol tarafına yerleştirilmiş iki top… Kanatlarını aynı hizaya getirip bir anda bırakarak senkronize bir şekilde aşağı yukarı salladığınızda toplar hem havada hem de yerde birbirine çarpar ve "şak şak" sesi çıkarırdı. Bu iş, göründüğü kadar kolay değildi. Fizik kurallarını bilmek, el becerisine sahip olmak ve öngörülü davranmak gerekirdi. Asıl mesele, iki topu hem aşağıda hem de yukarıda şaklatabilmekti.

Ben maalesef bu oyunda hiç başarılı olamadım. Hep sonuncu oldum, hep kaybettim. Ne yapalım, kabiliyetsizim işte. Bu açıdan şakşaklama konusundaki başarısızlığım tescillidir. Ama güzel şakşaklayana da bugüne kadar hiç hayranlıkla bakmadım.

 

Gelelim asıl meselemize: Şakşakçılık. Ancak önce alkışın teknik detaylarına bakalım. Öyle her el çırpana alkış ustası denmez. Avuç içleri 45 derece açıyla birbirine bakmalı, bilek fazla kastırılmamalı, parmaklar gevşek bırakılmalı. Eğer yanlış açıyla vurulursa alkış cılız çıkar, şakşaklama etkisini kaybeder. İşin ehli olanlar bu kuralları bilir. Mesela, Kuzey Kore lideri meclise girdiğinde binlerce kişi, milim şaşmadan senkronize bir şekilde alkış tutar. İşte bu bir sanattır!

Peki, kimler alkışlar? Burada iki temel kategori vardır: Gerçekten takdir edenler ve şakşakçılar. Gerçekten takdir edenler, başarının, emeğin, bilginin kıymetini bilen insanlardır. Onların alkışları içtendir. Bir bilim insanının buluşuna, bir sanatçının performansına, bir sporcunun azmine alkış tutarlar. Şakşakçılar ise alkışı bir araç olarak kullanır. Onlar için alkış, makam ve mevki merdiveninde bir basamaktır. Bugün alkışladıkları kişinin yarın düşmesini hiç de dert etmezler; çünkü zaten alkışlanması gereken yeni birini bulurlar.

Şakşakçıların da kendi içinde seviyeleri vardır. Amatör şakşakçılar hevesle alkışlar ama genellikle bir fayda sağlayamazlar. En tehlikelisi, profesyonel şakşakçılardır. Bunlar, hangi alkışın kendilerine ne kazandıracağını önceden hesaplar, alkışın temposunu ve şiddetini ona göre ayarlar. Öyle ki "Bu alkış az kaldı, biraz daha tempo verelim" diye sessizce yanındakilere işaret çakanları bile görürsünüz.

Tarih boyunca alkışın gücünü keşfedenler, onu yönetmek istemiştir. İmparator Nero’nun tiyatroda kendisini alkışlatmak için 5 bin kişiye para dağıttığını biliyoruz. Günümüzde de bu gelenek sürüyor; bazı meslek grupları hâlâ parayla alkış tutmaya devam ediyor. Üstelik günümüzde para vermeye bile gerek kalmamış durumda; makam, mevki, üç beş iltifat da yeterli oluyor.

 

Peki, neden alkışlıyoruz? Gerçekten içimizden geldiği için mi? Yoksa yanımızdaki herkes alkışladığı için mi? Bazen öyle bir dalgaya kapılıyoruz ki bir başlıyoruz alkışa, duramıyoruz. Ellerimiz uyuşmuş ama kimse ilk susan olmak istemiyor. Çünkü alkışı erken kesenler bazen "hıyanet içindedir" diye mimlenebiliyor.

Oysa akıllı toplumlar alkışlarını dikkatli kullanır. Bilime, sanata, gerçek başarılara alkış tutar. Gerektiğinde alkışını esirger, hatta eleştirisini sunar. Çünkü alkışın değeri, onun hak edildiği yerde verilmesiyle artar.

Sonuç olarak sevgili okur, ellerine dikkat et. Kime, ne için, ne kadar süre alkış tuttuğunu iyi hesapla. Gerçekten inandığın, takdir ettiğin şeyler için alkışla. Yoksa farkında olmadan, tarihin en büyük şakşakçılarından biri olup çıkıverirsin.

Aydın Mertayak



  • Pazar 14.7 ° / 12.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 14.5 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 13.4 ° / 11.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Kalkandere Belediyesi Saha Çalışmalarına Devam Ediyor

Rize Sudüşen Alabalık Çiftliği Sezona Başladı

Mayıs Ayı Belediye Meclisi Toplantısı Gerçekleştirildi

DİNCEL, 2. Rize Köy Muhtarları Çalıştayı’na Katıldı

Kalkandere Eğitim, Sağlık, Çevre ve Kültür Vakfı, ilçedeki liseleri tercih eden ve eğitimine devam eden öğrencilere karşılıksız burs imkânı sunmaya başladı.

Muhammed Avcı, Kalkandere Belediye Başkanı Sayın Mehmet Yılmaz ‘ ı Ziyaret Etti

Rize genelinde düzenlenen Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında büyük başarı

2024-2025 Eğitim Öğretim yılı ikinci dönem “Öğretmen Buluşmaları” Devam Ediyor

Bir Kestaneci Tezgâhında Yanan Gelecekler

Kalkandere Ziraat Odası İktisadi İşletmesi Açıldı

ÇAYKUR, 1500 Mevsimlik İşçi Alımına Çıkıyor

Kösoğlu, " Yaş Çay Taban Fiyatı, Kademeli Olarak 40 TL Olmalıdır "

Rize’de çay tarlaları yandı, rekolte düşüklüğü bekleniyor

RİDEF Genel Başkanı Hasan BAŞÇA, 23 Nisan Mesajı

Çaykur’da Kaos!

İL GENEL MECLİSİ NİSAN TOPLANTILARI BAŞLADI

Rize'de Bürokratik Skandallar ve Vatandaşın Tepkisi

RİZE'DE BİR İLK : OKUMA MACERASI PASAPORTU PROJESİ

Doç. Dr. Kazım Şahin’den Çarpıcı Açıklamalar: “Koronavirüs Bir Biyolojik Savaş Olarak Kullanıldı”

Alper Gezeravcı Rize'de ağabeyinin mezarına gitti

Kalkanderespor Erteleme Maçında Bugün Sahasında Madenli Belediyespor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor Deplasmanda Galib Gelerek Rahat Bir Nefes Aldı

Kalkanderespor Sahasında Rize Belediyespor'a Mağlup Oldu

Süper Amatör Liginde Heyacan Dolu Maç Yolbaşıspor-Kalkanderespor

Kalkanderespor Bugün Sahasında Ardeşenspor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor 3 Golle Güldü

Kalkanderespor'dan Başkan Mehmet Yılmaz'a Teşekkür Ziyareti

Kalkanderespor-Pazarköyspor Karşısında Galibiyet Arıyor

Kalkanderespor Deplasmanda Maden Buldu

Kalkanderespor Kötü Gidişe Dur Demek İstiyor.

DOMATES NEDİR?

RİZE BELEDİYESİ ÇAY LİFİNDEN MANGAL KÖMÜRÜ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ’NE ÖDÜL

Kalkandere Belediyesi Saha Çalışmalarına Devam Ediyor

Rize Sudüşen Alabalık Çiftliği Sezona Başladı

SARIMSAK YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÇAYKUR, 1500 Mevsimlik İşçi Alımına Çıkıyor

Türkçede Beyitler ve Beyit Ezberleme Temalı Video Tasarım Yarışmasında Büyük Başarı

Mısır (Zea mays) Yetiştiriliçiği

Mayıs Ayı Belediye Meclisi Toplantısı Gerçekleştirildi

DİNCEL, 2. Rize Köy Muhtarları Çalıştayı’na Katıldı

Kalkandere Eğitim, Sağlık, Çevre ve Kültür Vakfı, ilçedeki liseleri tercih eden ve eğitimine devam eden öğrencilere karşılıksız burs imkânı sunmaya başladı.

Muhammed Avcı, Kalkandere Belediye Başkanı Sayın Mehmet Yılmaz ‘ ı Ziyaret Etti

Rize genelinde düzenlenen Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında büyük başarı

Kösoğlu, " Yaş Çay Taban Fiyatı, Kademeli Olarak 40 TL Olmalıdır "

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU, Yalova Rizeliler Derneği Etkinliğine Katıldı

2024-2025 Eğitim Öğretim yılı ikinci dönem “Öğretmen Buluşmaları” Devam Ediyor

Bir Kestaneci Tezgâhında Yanan Gelecekler

Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu Başkanlığına İsmail Hakkı Şatıroğlu Seçildi

Hemşerimiz Celal Tosun'a Başarılar Diliyoruz

Kalkandere Ziraat Odası İktisadi İşletmesi Açıldı

Rize’de çay tarlaları yandı, rekolte düşüklüğü bekleniyor

ÇAYKUR’DAN ÜST ÜSTE 3. YILDA DA KAR

İlçemizde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Yoğun Katılım ve Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı

RİDEF Genel Başkanı Hasan BAŞÇA, 23 Nisan Mesajı

Kalkandere Vakfı Başkanı İSAN İBAR'ın, 23 Nisan Mesajı

BEZELYE NASIL YETİŞTİRİLİR

Çaykur’da Kaos!

Düşünceden Kaleme: Fikirlerin Yolculuğu

EKİM DİKİM PLANI

Kalkandere'li Öğrenciler Rize Kitap Fuarında Buluştu

Yükleniyor