PROF. DR. ÖMER KARA: “DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NİN HEYELAN RİSK HARİTALARI ACİLEN ÇIKARTILMALI

PROF. DR. ÖMER KARA: “DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NİN HEYELAN RİSK HARİTALARI ACİLEN ÇIKARTILMALI

PROF. DR. ÖMER KARA: “DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NİN HEYELAN RİSK HARİTALARI ACİLEN ÇIKARTILMALI

Türkiye’nin coğrafi yapısı itibariyle heyelan bakımından en riskli bölgenin Doğu Karadeniz Bölgesi olduğu belirtilerek bölgenin heyelan risk haritalarının acilen çıkartılması gerektiği kaydedildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kara, vatandaşları eğimi fazla olan yamaçlara ev yapmamaları konusunda uyarılarda bulunarak bu yerlerde yamaç hareketleriyle birlikte heyelanlar meydana geldiğini söyledi.
Kara, bölgenin heyelan risk haritalarının çıkartılması gerektiğine işaret ederek “Doğu Karadeniz Bölgesi, ikliminin yağışlı aynı zamanda arazi yapısının eğimli olmasından dolayı sıklıkla heyelanlar görülmekte. Bu heyelanlara bağlı olarak can ve mal kayıpları meydana gelmektedir. Bu konuda insanların bilinçli olması gerekiyor . Özellikle yol yapımı sonrası yamaç topuğunun oyulması heyelanları artırmaktadır. İnsanlar heyelana duyarlı alanlarda yerleşim yapmak suretiyle yamaca ek yük bindirmektedir. Bu sayede de heyelanlar daha fazla görülmektedir. O nedenle heyelan risk haritalarının bölgemiz açısından acilen yapılması önemlidir. Bunlar yapıldığı takdirde heyelanlarla meydana gelebilecek can ve mal kayıpları en aza indirilebilir” dedi.

“Heyelanları sadece coğrafi yapıya bağlamak yeterli değil”
Heyelanların sadece coğrafi yapıya bağlamanın yeterli olmadığını ifade eden Kara, “Ülkemizin genel itibariyle de yükseltisi bin 132 metre civarında. Bu kadar yükseltiye sahip olan bir yerlerde eğimde daha fazla olacaktır. Dolayısıyla yağışlarında daha fazla olduğu bu bölgede heyelanlar kaçınılmaz oluyor. Heyelanları sadece coğrafi yapıya bağlamak yeterli değil. Aynı zamanda toprak yapısı yağış gibi özellikler bunu tetikliyor. Eğimi fazla olduğu bu yamaçlarda toprak yapısı iki türlü katmandan meydana geliyor. Birincisi geçirilebilir bir kısım, bu alt tarafta oluyor. Geçirimsiz bir tabaka olduğunda yukarıdan aşağıya doğru gelen yağmur suları geçimsiz tabakada sızmadan kaldığı için yukarıdaki kısım kolaylıkla hareket edebiliyor. Yukarıdan aşağıya doğru suyun biriktiği yer kayma düzlemi olur. Bu kayma düzlemi boyunca da toprak aşağıya doğru akar gider” diye konuştu.

“Kaymaya meyilli olan yamaçların üzerini yerleşime açmamalıyız”
Kaymaya meyilli alanların yerleşime açmanın sakıncalı olduğunu kaydeden Kara, “Tedbir olarak yapılacak en önemli şeylerden biri kaymaya meyilli olan yamaçlar üzerini yerleşime açmamak. Çünkü yerleşime açıldığı zaman oraya ek bir yük biniyor. Dolayısıyla kaymayı kolaylaştırıyor. Bitki örtüsüyle kaplı olması en önemli özelliklerden bir tanesi. Eğer üzeri orman örtüsü ise bunu muhafaza edeceğiz, yoksa bunu getirmeye çalışacağız. Çünkü bitki örtüsü yukarıdan aşağıya doğru toprak içerisinde suyun hareketini düzenliyor. Bu şekilde kaymaları engelleyebiliyor. Kök yapısıyla toprağı yerinde tutuyor. Topraktan kökleriyle birlikte fazla su alarak su kaybına neden oluyor. Yamacın su yüklenmesini engellemiş oluyor. Buralara ev yapmak suretiyle ek yük biniyor. Bunun dışında yol yapmakla birlikte düzeni bozuluyor. Genellikle her yamacın altından bir dere akıyor. Derenin de ıslah edilmesi lazım. Çünkü sel anında, muazzam bir şekilde gelen su alt kısmı oyarak yukarıdan aşağı doğru yamacın hareketini kolaylaştırıyor. Genellikle sel ve taşkınlıklarla heyelanlar, birbirine paralel gider. Sel olduğu zaman peşinden heyelanlar oluyor” şeklinde konuştu.

Rize riskli yerlerin başında geliyor
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde en riskli yerlerin başında Rize geldiğini belirten Kara, “Genellikle Rize ve o bölgede daha fazla kaymalar, heyelanlar meydana geliyor. Çünkü orada, aşağıda alt tabakada kil minarareli var, bu kil minareli bir kayma düzlemi meydana getiriyor. Yukarıdan aşağı doğru gelen su onun üzerine birikerek toprak hareketini kolaylaştırıyor. Altta geçirimsiz bir tabakanın olduğu yerlerde kaymalar daha fazla. Yüksek eğimde buna eşlik ettiği takdirde daha fazla görülüyor” ifadelerini kullandı.



  • Salı 20.3 ° / 14.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 22.6 ° / 14.9 ° Güneşli
  • Perşembe 22.8 ° / 16.8 ° false
  • BIST 100

    9403,01%0,57
  • DOLAR

    39,38% 0,07
  • EURO

    45,63% 0,23
  • GRAM ALTIN

    4297,67% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6935,44% 0,02

YILMAZ; KALDIRIMLAR YAYALARINDIR

Yılmaz; " İlaçlama çalışmalarımız profesyonel bir şekilde ekiplerimizce devam ediyor. "

Kalkandere'nin Köklü Çay fabrikası ACEM Çay

Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL, İkizdere Kaymakamı Sayın Ali ÖZDAŞ ile birlikte İkizderegücü Spor – Kalkanderespor U-12 Futbol Müsabakasını Takip Etti.

Sayın Alpay Dincel, Prof. Dr. Şaban Şimşek'i Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfında Geneleksel Bayramlaşması Yapıldı

Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı 27. Yaşında

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. gününde Yolbaşı Köyünde Esnaf ve Vatandaşları Ziyaret Etti

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. Gününde, Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL Kurban Bayramı Bayramlaşma Programına Katıldı

Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkanı İSAN İBAR'dan Kurban Bayramı Mesajı

ÇAYKUR Basın Duyurusu

Yaş Çayın Alımı ÇAYKUR Güvencesinde

KALKANDERE VAKFI; " 29 MAYIS 1453 İSTANBULU'UN FETHİNİN 572.YILI KUTLU OLSUN! "

Pendik Rizeliler Derneği 2. Seçimli Olağan Genel Kurulunu Gerçekleşti

Çaykur da Mevsimlik İşçi Alım Şartları Netleşti

Rize İl Özel İdaresi; Yaz Sezonu Öncesi Yayla Yolları Ulaşıma Hazırlanıyor

YAĞMUR İKİZDEREDE KAR OLDU RİZENİN YÜKSEK KESİMLERİNE 14 MAYIS’TA KAR YAĞDI

Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 Yılı Yaş Çay Fiyatını Açıkladı

Gıda ve Çay Emekçileri Sendikası’ndan Asgari Ücret Yorumu: “25 Lira Makul”

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Futbol Turnuvası Şampiyonu Kalkanderespor Oldu

Kalkanderespor Erteleme Maçında Bugün Sahasında Madenli Belediyespor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor Deplasmanda Galib Gelerek Rahat Bir Nefes Aldı

Kalkanderespor Sahasında Rize Belediyespor'a Mağlup Oldu

Süper Amatör Liginde Heyacan Dolu Maç Yolbaşıspor-Kalkanderespor

Kalkanderespor Bugün Sahasında Ardeşenspor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor 3 Golle Güldü

Kalkanderespor'dan Başkan Mehmet Yılmaz'a Teşekkür Ziyareti

Kalkanderespor-Pazarköyspor Karşısında Galibiyet Arıyor

Kalkanderespor Deplasmanda Maden Buldu

YILMAZ; KALDIRIMLAR YAYALARINDIR

Babaların Sessizliği

Yılmaz; " İlaçlama çalışmalarımız profesyonel bir şekilde ekiplerimizce devam ediyor. "

Kalkandere'nin Köklü Çay fabrikası ACEM Çay

Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL, İkizdere Kaymakamı Sayın Ali ÖZDAŞ ile birlikte İkizderegücü Spor – Kalkanderespor U-12 Futbol Müsabakasını Takip Etti.

Vesselam: Üç Y Yalnız Değil

Tahir Orhan 14 Haziran Cumartesi günü Saat 11:00 , Trabzon Sanatevi'nde

Sayın Alpay Dincel, Prof. Dr. Şaban Şimşek'i Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfında Geneleksel Bayramlaşması Yapıldı

Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı 27. Yaşında

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. gününde Yolbaşı Köyünde Esnaf ve Vatandaşları Ziyaret Etti

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. Gününde, Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Sayın Mehmet Yılmaz ve Sayın Mustafa Kurt Kalkandereli Esnafları Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkanı İSAN İBAR'dan Kurban Bayramı Mesajı

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL Kurban Bayramı Bayramlaşma Programına Katıldı

Sayın Alpay DİNCEL, Kurban Bayramı Münasebetiyle Aziz Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Sayın Mehmet Yılmaz, Kalkandere Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün Yürüttüğü Saha Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Kalkandere Vakfı, Dernek Başkanı Mehrum Hızır Yılmaz Anma Mesajı

ÇAYKUR Basın Duyurusu

Yaş Çayın Alımı ÇAYKUR Güvencesinde

KALKANDERE VAKFI; " 29 MAYIS 1453 İSTANBULU'UN FETHİNİN 572.YILI KUTLU OLSUN! "

Ecrin Sema Aksu, Rize İl Genelinde Düzenlenen Kitap Kurdu Yarışmasında Büyük Bir Başarıya İmza Attı

Ormanlı İlkokulunda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Heyecanı

Kalkandere Çayı'nın Gücü

ŞEHİT EREN BÜLBÜL KARATE ŞAMPİYONASI'NDA KALKANDERELİ DAMLA MİRAY KAVRAK'IN BÜYÜK BAŞARISI

Özel idaremiz Ekiplerince Kalkandere İlçemizde; Bakım Onarım Satıh Serme Temizlik Çalışmaları Yapıldı

Kum Saati Akarken: Gençliğe Dair Bir Muhasebe

Kalkandere Ziraat Odası Başkanlığı Sebze Fidesi Satışları Devam Etmektedir

Dünya Oyun Oynama Günü İlçe Şenliği Gerçekleştirildi

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL, Salep Bahçelerini Ziyaret Etti

Yükleniyor