İbar Ticaret/ Arçelik Küçükyalı Maltepe
  • BIST 100

    9403,01%0,57
  • DOLAR

    39,38% 0,07
  • EURO

    45,63% 0,23
  • GRAM ALTIN

    4297,67% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6935,44% 0,02

Alihan TELATAR Rize Seçim Analızı " Rize’deki Ruh ve Kan kaybı"

Alihan TELATAR Rize Seçim Analızı " Rize’deki Ruh ve Kan kaybı"

GÜNDEM 8.04.2024 11:07:00 0
Alihan TELATAR Rize Seçim Analızı

AK Parti Türkiye genelinde ilk kez girdiği bir seçimde ikinci parti olarak çıkarken Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ana Baba ocağı Rize’de ise birinci parti oldu. Ancak buna rağmen belediyelerde çok ciddi kayıplar yaşadı.

1 Nisan tarihi itibariyle Ak Parti’ de bir süreç başladı. Seçim sonuçlarının ardından Rize’de kaybedilen büyük ilçeler için istişare ve bu durumun il ve ilçe teşkilatları ile sorgulanmasına başlanıldı. Yapılmakta olan sorgulama ve samimi öz özeleştirilerle birlikte Ak Parti’de ciddi değişimlerin gerçekleşeceğine dair beklentiler güçlendi. Rize’de özellikle 4 büyük ilçe Çayeli, Pazar Ardeşen ve Fındıklı Belediye başkan adaylarının tespitinde yapılan yanlışlar nedeniyle Ak Parti kadrolarına yönelik bir değişim beklentisi var.

Ak Parti 2014 seçiminde Rize’de 18 Belediyenin 17’ sini kazanmıştı. 2019 yılında ise bazı belediyeleri kaybetmişti. Geçen yıl yapılan Milletvekilliği seçimlerinde ise Ak Parti’de bir kayıp daha yaşanmıştı. CHP 46 yıl sonra Rize’de Milletvekilliği kazandı. Belli ki bu seçimlerden il başkanı ve teşkilatı gerekli mesajlar ve dersleri almadı.

Ak Parti Rize İl başkanı Hikmet Ayar, 31 Mart seçimlerden önce18 ilçe ve belde belediyesini kazanmak istediklerinin altını çizmişti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Zaten Ayarda bu söylediğine kendisi bile inanmıyordu. Bununla da Rize’nin Doğusu ile Batısı arasındaki ilçe ve Beldelerde farklı görüntüler ortaya çıktı. Merkez’de tek rakibi kendisi olan Rahmi Metin yüzde 54 ile yaklaşık 30 bin oy alarak seçimi çok farklı kazandı. Zaten Rahmi Metin Türkiye’nin en başarılı Belediye başkanlarından bir tanesi. Rize tarihinin en sevilen Belediye başkanı.

Ak Parti Rize’nin Batısındaki ilçe ve Beldelerden İkizdere’yi Abdi Ekşi ve Derepazarı’nı Şaban Kalça ile 5 yıl sonra yeniden geri aldı. İyidere Saffet Mete, Kalkandere Mehmet Yılmaz, Kendirli Alaeddin Serdar,

Güneysu Rıfat Özer, Muradiye Musa Balcı ile kazandı. Rize’nin doğu ilçelerinde ise Ak Parti çok tartışılan ve ciddi hesapların sorulacağı kayıplar yaşadı. Tam bir hezimet. 2019 daki yerel seçimlerde beldeler dahil 18 belediyenin 14’ünü alan Ak Parti 31 Mart seçiminde 13 Belediye’de seçimi kazandı. Ak Parti Rize’nin nüfus bakamından en büyük 4 ilçesini kaybetti. Ak parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Hikmet Ayar’ın ilçesi Çayeli’nde MHP İsmail Hakkı Çiftçi ile seçimi 2 kez kazandı. Madenli Beldesini de MHP’den Mustafa Çalışkan aldı.

CHP 2009 ‘da Ak Partiye kaptırdığı Pazar’ı 15 yıl sonra geri alırken hiç zorlanmadı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın ilçesi Pazar’da 3 dönem başkanlık yapan Ahmet Basa dönemi sona erdi. Pazar’da uzun yıllar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan Neşet Çakır son noktayı koydu. Çakır, oy oranını yüzde 50’nın üstüne çıkartıp fark atarak Pazar Belediye başkanlığını kazanıp koltuğuna oturdu. Ak Parti’nin adayı Ekrem Kılıç ise hayal kırıklığı yarattı beklentilerin gerisinde kaldı.

Ak Parti Pazardan sonra bir sürpriz ’de Ardeşen’de yaşadı. Milletvekili Harun Mertoğlu’nin ilçesi’nde CHP adayı Enver Atagün seçimi kazanıp başkanlık koltuğuna oturdu. Ak Parti’nin adayı Sait Yaşıyan RTEÜ görevliydi. Aday olmasında eski milletvekili ve üniversite vakfının başkanı Nusret Bayraktar önemli rol oynamıştı. Üniversitenin bir üst düzey yetkilisi “Ak Parti Ardeşen’de Yaşıyan’ı aday yapmadan önce bize sorsalardı kazanamayacağını söylerdik” bile dedi. Ak Parti Çayeli, Pazar ve Ardeşen’den sonra 4. Büyük ilçe Fındıklı’yı da Gürkan Kutluata ile kaybetti. CHP’den Ercüment Şahin Çervatoğlu 2. Kez Belediye başkanı seçildi.

Ak Parti Çayeli Pazar ve Ardeşen de olduğu gibi Fındıklı’ dada aday belirlemede doğru tercihler yapamadı. Tabi Bunda İl başkanı Hikmet Ayar ile birlikte teşkilatlar ve yan etkenlerinde büyük rolü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de çök önemli Belediyeler yanlışlar ve hatalar nedeniyle kaybedildi. Ego ve kibir ile menfaat ve çıkarlar ön planda tutuldu Rize’de. Seçmen bunun mesajını net bir şekilde verdi.

Sorumluluktan kaçamazlar hatalarını görmeliler. Ak Parti Rize il ve ilçe teşkilatlarında çok ciddi bir değişim olacak. Bu tablonun sonucu millete atılamaz. Zaten Ak partinin hatayı millette aramak gibi bir geleneği yok. Bu masanın etrafında yer alan hiçbir kimse Rize’de kaybedilen oylar ve kaybedilen Belediyelerin sorumluluğundan kaçamaz. Şimdi gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı hamlelere çevrildi. Rize’ dede suyun akışı çok ciddi şekilde değişecek. Erdoğan’ın dediği gibi “Ortada sadece oy kaybı yok. Ruh ve Kan kaybı var” Rize’de yeni bir siyaset diline yeni bir siyasi bakışa ihtiyaç var.

Çok kutuplaşma oldu Rize’de Şimdi Rize’de yeni bir siyaset diline ve kutuplaştırıcı değil kucaklayıcı bir siyasete ihtiyaç var. Yaşanan yıpranmalarla birlikte değişikliklerin zaman geçmeden gerçekleşmesi bekleniyor. Rize’de bu değişiklikler zamanında yapılmazsa bu kez beklenti hayal kırıklığına uğrar.

 

Alihan TELATAR

YILMAZ; KALDIRIMLAR YAYALARINDIR

Babaların Sessizliği

Yılmaz; " İlaçlama çalışmalarımız profesyonel bir şekilde ekiplerimizce devam ediyor. "

Kalkandere'nin Köklü Çay fabrikası ACEM Çay

Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL, İkizdere Kaymakamı Sayın Ali ÖZDAŞ ile birlikte İkizderegücü Spor – Kalkanderespor U-12 Futbol Müsabakasını Takip Etti.

Vesselam: Üç Y Yalnız Değil

Tahir Orhan 14 Haziran Cumartesi günü Saat 11:00 , Trabzon Sanatevi'nde

Sayın Alpay Dincel, Prof. Dr. Şaban Şimşek'i Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfında Geneleksel Bayramlaşması Yapıldı

Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı 27. Yaşında

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. gününde Yolbaşı Köyünde Esnaf ve Vatandaşları Ziyaret Etti

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. Gününde, Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Sayın Mehmet Yılmaz ve Sayın Mustafa Kurt Kalkandereli Esnafları Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkanı İSAN İBAR'dan Kurban Bayramı Mesajı

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL Kurban Bayramı Bayramlaşma Programına Katıldı

Sayın Alpay DİNCEL, Kurban Bayramı Münasebetiyle Aziz Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Sayın Mehmet Yılmaz, Kalkandere Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün Yürüttüğü Saha Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Kalkandere Vakfı, Dernek Başkanı Mehrum Hızır Yılmaz Anma Mesajı

ÇAYKUR Basın Duyurusu

Yaş Çayın Alımı ÇAYKUR Güvencesinde

KALKANDERE VAKFI; " 29 MAYIS 1453 İSTANBULU'UN FETHİNİN 572.YILI KUTLU OLSUN! "

Ecrin Sema Aksu, Rize İl Genelinde Düzenlenen Kitap Kurdu Yarışmasında Büyük Bir Başarıya İmza Attı

Ormanlı İlkokulunda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Heyecanı

Kalkandere Çayı'nın Gücü

ŞEHİT EREN BÜLBÜL KARATE ŞAMPİYONASI'NDA KALKANDERELİ DAMLA MİRAY KAVRAK'IN BÜYÜK BAŞARISI

Özel idaremiz Ekiplerince Kalkandere İlçemizde; Bakım Onarım Satıh Serme Temizlik Çalışmaları Yapıldı

Kum Saati Akarken: Gençliğe Dair Bir Muhasebe

Kalkandere Ziraat Odası Başkanlığı Sebze Fidesi Satışları Devam Etmektedir

Dünya Oyun Oynama Günü İlçe Şenliği Gerçekleştirildi

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL, Salep Bahçelerini Ziyaret Etti

Yükleniyor

YILMAZ; KALDIRIMLAR YAYALARINDIR

Yılmaz; " İlaçlama çalışmalarımız profesyonel bir şekilde ekiplerimizce devam ediyor. "

Kalkandere'nin Köklü Çay fabrikası ACEM Çay

Kaymakamımız Sayın Alpay DİNCEL, İkizdere Kaymakamı Sayın Ali ÖZDAŞ ile birlikte İkizderegücü Spor – Kalkanderespor U-12 Futbol Müsabakasını Takip Etti.

Sayın Alpay Dincel, Prof. Dr. Şaban Şimşek'i Ziyaret Etti

Kalkandere Vakfında Geneleksel Bayramlaşması Yapıldı

Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı 27. Yaşında

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. gününde Yolbaşı Köyünde Esnaf ve Vatandaşları Ziyaret Etti

Mehmet Yılmaz, Kurban Bayramı’nın 3. Gününde, Şehidimiz Niyazi ÖZTÜRK’ün Kıymetli Ailesini Ziyaret Etti

Kalkandere Kaymakamı Sayın Alpay DİNCEL Kurban Bayramı Bayramlaşma Programına Katıldı

Kalkandere Vakfı ve Derneği Başkanı İSAN İBAR'dan Kurban Bayramı Mesajı

ÇAYKUR Basın Duyurusu

Yaş Çayın Alımı ÇAYKUR Güvencesinde

KALKANDERE VAKFI; " 29 MAYIS 1453 İSTANBULU'UN FETHİNİN 572.YILI KUTLU OLSUN! "

Pendik Rizeliler Derneği 2. Seçimli Olağan Genel Kurulunu Gerçekleşti

Çaykur da Mevsimlik İşçi Alım Şartları Netleşti

Rize İl Özel İdaresi; Yaz Sezonu Öncesi Yayla Yolları Ulaşıma Hazırlanıyor

YAĞMUR İKİZDEREDE KAR OLDU RİZENİN YÜKSEK KESİMLERİNE 14 MAYIS’TA KAR YAĞDI

Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 Yılı Yaş Çay Fiyatını Açıkladı

Gıda ve Çay Emekçileri Sendikası’ndan Asgari Ücret Yorumu: “25 Lira Makul”

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Futbol Turnuvası Şampiyonu Kalkanderespor Oldu

Kalkanderespor Erteleme Maçında Bugün Sahasında Madenli Belediyespor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor Deplasmanda Galib Gelerek Rahat Bir Nefes Aldı

Kalkanderespor Sahasında Rize Belediyespor'a Mağlup Oldu

Süper Amatör Liginde Heyacan Dolu Maç Yolbaşıspor-Kalkanderespor

Kalkanderespor Bugün Sahasında Ardeşenspor'u Konuk Edecek

Kalkanderespor 3 Golle Güldü

Kalkanderespor'dan Başkan Mehmet Yılmaz'a Teşekkür Ziyareti

Kalkanderespor-Pazarköyspor Karşısında Galibiyet Arıyor

Kalkanderespor Deplasmanda Maden Buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2