- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş

- 08 Ağustos 2019, Perşembe 13:00
- A-
- A+
- 698 kez okundu
Japonya’da ortaya çıkıp Doğu Karadeniz bölgesinde ağırlıklı olarak Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun sahil kısımlarında etkili olan Japonika ismiyle tanınan zararlı böceklere karşı daha etkili tedbirlerin acilen alınması isteniyor.
Son yıllarda Karadeniz bölgesini etkisi altına alan, başta ÇAY olmak üzere her çeşit yeşil bitkiyi emerek zarar veren Japonika (RİCANİA JAPONİKA) halk dilinde katil kelebek dediğimiz zararlı böcekleri araştırma ekibiyle 5 yıldan beri mücadele eden,ve RTEÜ kısıtlı imkanlarıyla belli bir aşamaya gelen,Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akiner,Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr Asu Usta,asistanları Murat Öztürk ve İbrahim Güney'le çalışmalarını labaratuvarda sürdüruyorlar.
Rize’de bitki ve sebze üzerinde olumsuz yönde 10 yıldır etkili olan Japonika (RİCANİA SİMULANS) adı verilen zararlı kelebek için mücadele etme konusunda RTEÜ Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akıner ve ekibi tarafından yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 40 farklı bitkiden özüt alındığı ve incelendiği açıklandı.
Mücadelede kimyasal ilaç kullanılmadan nasıl etkili olunabileceği konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Doç.Dr. Mustafa Akıner’biz çalışmalarımızda kimyasal kullanmadan ilerliyoruz.
1900 yıllarının başında botanik bahçe yapmak amacıyla uzak doğunun Japonya ve Kore bölgesinden Rusya’ya taşınan böcek Gürcistan ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye geldi. Rize’den Samsun’a kadar görülen böcek Trakya üzerinde İstanbul’a kadar gelmiştir.
Gelişimi için bitki örtüsü burada çok uygun. Çay'da zararı var mı etkisinin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Vatandaşlardan çok şikâyet var. Bitkilerin özsuyundan besleniyor. Biz araştırmamızda 40 farklı bitkiden özüt aldık.
Deniz seviyesinden 500 metre yukarı alanlarda etkili olan bu zararlı böcek, bu yıl havaların etkisiyle Haziran ayının ortalarından itibaren NİMF halinde görülmeye başlayan tür, Temmuz ayından itibaren ergin haline geçerek, tüm alanlarda görülmeye başlayıp tüm bitkileri tehtid etmeye başladılar.
Bizim çalışmalarımızda maddi kaynaklar çok kısıtlı,Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin YÖK tarafından “Çay” alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak seçilmesinin ardından imkan ve olanaklarımız çalışmalarımızı daha ileriye taşıyacaktır..
Japonika (RİCANİA JAPONİKA) böceği ile yapılacak mücadelede daha etkili olunması için Rize’de ve bölgede başta Rize Ziraat Odası STK ların yardımcı ve destek olması isteniyor. Yapılacak mücadelede STK’lar ile Tarım Bakanlığının desteği büyük önem taşıyor. Vatandaşlar konu hakkında yaptığı açıklamada’Rizede STK lar ve Çay'da söz sahibi olanlar yeterli ilgiyi maalesef göstermiyor.
Bölgemizde yeşil bitki sebce üzerinde hayati önemde zarar veren böceğin önlenmesi için Tarım Bakanlığı başta olmak üzere ÇAYKUR, Ziraat Odası, İl Tarım Müdürlüğü, Rize Ticaret ve Sanayi Odası destek olmalıdır.
Geçen yıl 6 Temmuz 2018'de Rize'nin duayen gazetecilerinden İsmet Kösoğlu ile yaptığımız ilk ziyaretin aradığından, 13 ay sonra yine birlikte bugün bu önemli ziyareti gerçekleştirerek yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu Mustafa Akiner Hoca ve ekibinden öğrenmiş olduk.
Maalesef Dört mevsimin yaşandığı Resin memleketi Rize bir çok konuda olduğu gibi yine bu önemli hayatı konuda'da sahipsiz ve sınıfta kaldı
KAYAK: www.rizevizyon.com






HABERE YORUM YAZIN

-
ZAYIFLAMAK İSTEYEN YEŞİL ÇAY PUDRASI ÇAYI TÜKETSİN
-
Rize, Şehit Emniyet Müdürü Altuğ Verdi için Koşuyor !..
-
OVİT Geçilmesin mi İsteniyor !...
-
Rize-Ovit-Erzurum 260 km dururken,Karayollarının,395 km'lik Rize,Trabzon, Gümüşhane’yi işaret etmesi Hainliktir !..
-
Sarıkamış Şehitleri 105. yıldönümünde anılacak
-
RİZE EMNİYETİNDEN BAŞARILI OPERASYONLAR
-
Rize Tarihine Bakış
-
OSMAN KALYONCU ORTAOKULU LABORATUVAR VE TEKNOLOJİ SINIFI HİZMETE AÇILDI