- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 08 Nisan 2017, Cumartesi 15:23
- 62700 kez okundu
Verem tanısı balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur, Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları ile hastalıktan şüphelenilir.
Hastalarda şu yakınmalar olabilir:
- İki haftadan fazla süren öksürük.
- Ateş ve özellikle gece terlemesi.
- Göğüs ağrısı.
- İştahsızlık
- Zayıflama (çocuklarda kilo alamama)
- Halsizlik
- Kan tükürme . Şeklinde olabilir.
Yakınmalar hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle birçok hasta başvurmada gecikir. Yakınmalar sigara veya başka nedene bağlanır.
Doktora başvuru gecikince hastalık başka organlar yayılarak hasarını artırır.
Hasar alan organlar: Akciğer zarları, beyin zarları, kemikler, böbrek gibi bütün organalar yayılır, kadınlarda yumurtalık yollarını tıkayarak kısırlık yapar.
Bu esnada tedavi edilmeyen hastalık hem ilerler hem de çevresini eşini dostunu aile bireylerini bulaştırır. Özellikle öksürüğü olanlar havaya mikrop saçtıkları için çok bulaştırıcı olurlar.
VEREM TEDAVİSİ: verem tedavisine çok güçlü ilaçlar vardır bu ilaçlar verem savaş dispanserlerinde ücretsiz verilmektedir sosyal güvence olsun veya olmasın ücretsizdir. Mikropların etkili bir şekilde ölmeleri için dört değişik ilaç kullanılmaktadır.
Tedavi süresi ortalama 6 aydır bazı durumlarda ilaç kullanma süresi artabilir. istirahat, özel beslenme, iklim temiz hava gibi unsurların tedavide yeri yoktur. ilaç yokken bu uygulamalar yapılıyordu, fakat hastaların yarısı yine ölüyordu. ilaçlarla yüzde yüz tedavi şansı vardır.
Verem, genetik irsi değildir bulaşma ile geçer. Kap, kaçak tabak çanak eşya ile geçtiği gösterilmemiştir .
SONUÇ: Verem iyi olur. Yeter ki iyi olmayı iste her şartlar mevcuttur.
MAKALEYE YORUM YAZIN
