İbar Ticaret/ Arçelik Küçükyalı Maltepe
  • BIST 100

    9946,53%0,31
  • DOLAR

    32,37% -0,20
  • EURO

    34,72% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2424,85% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,77

Vakıf İnsanı: Av. İbrahim Eyüboğlu (1944-2015)

Vakıf İnsanı: Av. İbrahim Eyüboğlu (1944-2015)

YÖRESEL KÜLTÜRÜMÜZ 16.04.2024 17:27:00 0
Vakıf İnsanı: Av. İbrahim Eyüboğlu (1944-2015)

 

 

Kalkandere’nin Medrese Mahallesinden Ali Osman ile Huriye Hanım’ın oğludur. 1944 yılında babasının posta memuru olarak görev yaptığı Çayeli’nde doğdu. 1957 yılında Karadere İlkokulu’ndan mezun oldu. 1958 yılında Rize Ortaokulu’na kaydoldu. Ortaokul ve lise’yi Rize’de okudu. 

 

1963 yılında Kalkandere Belediyesi’nde memur olarak çalışmaya başladı. Bu sırada gençleri bir araya getirmek için Şakir Kamiloğlu başkanlığında Kalkandere Spor Kulübü’nün kuruluşunda görev aldı. Futbol takımında idarecilik, antrenörlük, kaptanlık ve kalecilik yaptı.

 

 Gerek Rize gerekse diğer ilçe takımlarıyla yaptıkları maçlar sayesinde Kalkandere’nin ismini iyi yönde tanıttı. Aynı dönemde Şakir Kamiloğlu ve Fahrettin Gürel öğretmenlerle birlikte Kalkandere’de Ortaokul Yapma ve Yaşatma Derneği’ni kurarak çalışmalara başladı. 

 

1964 yılında Belediye Başkanı Mehmet Bilir’in belediye binasından bir katı okula tahsis etmesi üzerine bu yerde iki sınıflı ortaokul açıldı. Müdürlüğünü Şakir Kamiloğlu’nun yaptığı okulda İbrahim Bey bir dönem öğretmenlik yaptı. Bu çalışmalar esnasında Zümrüt Rize gazetesinde “Çayın ve Çaycının Sorunları” konusunda yazılar yazdı. 

 

Tekel tarafından tek tip kutularla ve aynı fiyatla pazarlanan kuru çay satışının tüketicinin satın alma gücüne göre çeşitlendirilmesi ve fiyatlandırılması ile ilgili yazdığı makale, Tekel İdaresi’nce nazar-ı itibara alınarak bu şekilde uygulanmaya başlandı. Bunun için zamanın Gümrük ve Tekel Bakanı Mehmet Ali Yüceler tarafından ödül ve takdirnameyle taltif edildi. 

Aynı dönemde Milliyet gazetesince kurucusu Ali Naci Karacan adına düzenlenen araştırma konulu yarışmada “Çayın Bugünü ve Yarını” başlıklı yazısı ile mansiyon aldı.

 

Kalkandere Merkez Çay Fabrikası inşaatının sürdüğü dönemde jeneratörle elektrik üretilen fabrikadan İbrahim Bey’in gayretiyle elektrik alındı. O zamana kadar gaz fenerleri kullanılan ilçe merkezindeki cadde ve meydanlar bu elektrikle aydınlatılmaya başlandı.

 

Kalkandere Belediyesi Zabıta Amirliği görevini de yürüten İbrahim Bey’in çalışmalarıyla esnaftan elli telefon abonesi yapılması karşılığında PTT İdaresi ilçede bir telefon santrali kurdu. Böylece Kalkandere’de ilk defa manyetolu telefonlar kullanılmaya başlandı. 

 

Yüksek tahsil yapmak üzere İstanbul’a giden İbrahim Bey İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydını yaptırdı. Binlerce öğrencinin okuduğu birinci sınıf sonunda doğrudan sınıf geçen yedi öğrenciden biri oldu. Dört yıllık öğrencilik döneminde çeşitli işlerde çalışırken talebe cemiyetlerinde de görevler üstlendi ve 1969 yılında mezun oldu.

 

Askerliğini Tunceli Hozat Jandarma Alayı’nda asteğmen olarak yaptı. Bu sırada hemşerisi olan Orman Bölge Müdürü’nün desteğiyle eğitim alanlarını ağaçlandırdı. İstanbul’daki hemşeri işadamlarından sağladığı destekle Alay’ın mutfak ve banyolarının yenilenmesini sağladı. Bu çalışmaları sebebiyle Tugay Komutanı Tümgeneral Süleyman Tuncer kendisine onur plaketi verdi.

 

1972 yılında İstanbul Barosu’na 7457 sicil numarasına kaydolarak avukatlığa başladı. Serbest avukatlık yanında Türkiye Halk Bankası Hukuk Müşavirliği’ni, Bayrampaşa Belediyesi Hukuk Danışmanlığı’nı, Kemal Demir’in Genel Başkanlığı döneminde Kızılay’ın, Mustafa Necati Özfatura’nın Genel Başkanlığı döneminde de Yeşilay’ın fahri avukatlığını yaptı.

 

1978’li yıllarda 1. Lig’e çıkma mücadelesi veren Rizespor’un Ali Rıza Feyizoğlu döneminde İstanbul Temsilciliğini yaptı. Ayrıca Karagümrükspor Yönetimi’nde görev aldı. 

 

1946 yılında kurulan ve kamu yararına çalışan kuruluşlardan olan Türkiye Anıtlar Derneği’nin 1982 yılında İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliğine, 1984’de ise Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. 2.400 civarında tarihi eserin onarımını gerçekleştiren, çoğunluğu cami, okul ve benzeri tesisin yapımını sağlayan Türkiye Anıtlar Derneği’ne büyük hizmetleri oldu. 1991 seçimleri nedeniyle ayrıldığı Türkiye Anıtlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanlığına iki yıl sonra tekrar seçildi. 2015 yılında ise bu kurumun Genel Merkez Başkanlığını üstlendi.

 

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye-Yunanistan ilişkileri bozulunca Yunan Hükümeti, Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımıza baskı yapmaya ve Gümülcine, Kavala bölgelerindeki Türklere ait tarım arazilerine el koymaya başlamıştı. Bu baskıyı dünya kamuoyuna duyurmak amacıyla Batı Trakya bölgesinden seçilen Türk Milletvekilleri, bölge müftüleri ile oluşturulan komisyonun Türkiye temsilciliğini yaptı. Bu sırada bu heyeti Türkiye’ye davet ederek çeşitli panel ve basın toplantıları ile olumlu neticeler alınmasını sağladı.

 

 

1989 yılında Ziya Kalkavan başkanlığında kurulan Rize Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını yürüten komitede görev aldığı gibi kuruluşu müteakip Denetim Kurulu Üyeliği’ne ve daha sonra Orhan Keçeli başkanlığı döneminde Denetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Aynı yıl Eyüboğlu Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın kuruculuğunu yaptı ve bu vakfın da Denetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı.

 

1991 Milletvekili Seçimlerinde İstanbul 4. Bölgeden Milletvekili adayı oldu. Hemşerilerinin çok sayıda tercihli oy kullanmalarına rağmen seçim barajı nedeniyle kazanamadı. Daha sonraki yıllarda gerek yerel seçimlere ve gerek İstanbul Ticaret Odası seçimlerine katılan hemşerilerinin çalışmalarını parti ayırımı yapmaksızın destekledi.

1990 yılında Kalkandere Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin ve 1998’de de Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı’nın kuruluşunda aktif olarak görev aldı. 1999-2001 yıllarında Vakfın başkanlığını yürüttü.

 

Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığı döneminde kurulan Rize Üniversitesi’ne tahsis edilen Merkez Çay Fabrikası’nın üniversite binasına dönüştürülmesi amacıyla İstanbul Deniz Ticaret Odası mensuplarınca yapılan çalışmalara katıldı. Bu sırada hayırseverlerin büyük miktarda yardımları, başkanlığını yaptığı Türkiye Anıtlar Derneği vasıtasıyla üniversite için kullanmak şartı ile Rize Valiliği’ne gönderildi.

 

25 Kasım 2015 tarihinde İstanbul Sarıyer Çayırbaşı Caddesi’nde bulunan Rize Vakfı Yönetim Kurulu toplantısına yetişmek için karşıdan karşıya geçmek isterken bir aracın çarpması sonucu vefat etti. Cenazesi 27 Kasım 2015 cuma namazını müteakip Kadıköy Söğütlüçeşme Camii’nde kılınan namazını müteakip Taşdelen Ekşioğlu Mezarlığı’na defnedildi.[1]

 

Dirayetli bir hukukçu, doğup büyüdüğü topraklara bağlı faziletli bir insan, mükemmel bir idareci ve hemşerilerinin her daim yanında olan İbrahim Bey kendini hayır işlerine adamış bir vakıf insanı olarak tarihteki yerini almıştır.

İbrahim Bey’in Kalkandere’ye dair en büyük hayali, üzerinde bütün Kalkandereli şehitlerin adlarının kaydedileceği bir “Şehitler Abidesi” dikmek idi. Bunda dedesi Eyüboğlu Abdullah’ın Sarıkamış gazisi olmasının da payı vardı.[2] 

 

Bunu her fırsatta dile getirir, Kalkandere’den Sarıkamış Savaşı’na katılanlar için şöyle derdi: “Kalkandere’deki her ocaktan bu savaşa katılarak şehit olmuş, hakkında hiçbir bilgi edinilememiş, yaralanarak veya hasta olarak esir olup Rusya’da kalmış binlerce kahramanımız çıkmıştır. Bunlar bu vatan için ve bizler için savaşmışlardır… Onların anılarını yaşatacak bir Şehitler Abidesini Kalkandere’nin uygun bir noktasına dikmeyi vatani bir görev olarak kabul etmeliyiz. Askeri kayıtlarda adlarını bulamadığımız bu kahraman dedelerimizi vakıf vasıtasıyla belirleyerek ve yapılacak abideye kaydederek gelecek nesillere intikal ettirmeliyiz. Onların, Allahuekber Dağlarından göğe yükselen aziz ruhlarını böylece rahmetle anmalı ve minnetle yadetmeliyiz.”[3]

 

Av. Serdar Ceylan tarafından hazırlanan Merhaba Akademik Sayfalar adlı bültenin 10 Ocak 2016 tarihli nüshası İbrahim Bey’in ölümü üzerine “İbrahim Eyüboğlu Özel Sayısı”olarak çıkmıştır. Bu sayıda meslektaşı Serdar Ceylan tarafından kaleme alınmış biyografisinin yanı sıra mesai arkadaşları tarafından kaleme alınmış çeşitli yazılara da yer verilmiştir.

 


 

[1] İbrahim Eyüboğlu’nun hayat hikâyesi büyük ölçüde Merhaba Akademik Sayfalarİbrahim Eyüboğlu Özel Sayısı, 10 Ocak 2016 tarihli bültenden iktibas edilmiştir.

[2] İbrahim Bey savaş ve esaret hatıralarını dedesinden dinlediği şekilde kitap formatında yazmıştı. Kendi ifadesiyle bu metin yıllar sonra bir hata sonucu yakılmıştır.

[3] İbrahim Eyüboğlu, “Onları Unutmadık ve Unutmayacağız”, Kalkandere Eğitim Sağlık Çevre ve Kültür Vakfı Bülteni, 2007, S. 5, s. 14-15.

 

Yazar/Haber : İshak Güven Güvelioğlu

 

Karadereden Kalkandereye Kitabında İlçemize ait ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

https://www.kitapyurdu.com/kitap/kalkandere-karadereden-kalkandereye-tarih-halkiyat-ve-sahsiyetler/655572.html&filter_name=karadereden+kalkandereye

 İshak Güven Güvelioğlu

RİZE ARAŞTIRMALARI VAKFI


Kutül Amare Zaferinin 108. Yılı

RİDEF Yönetim Kurulu Aylık Olağan Toplantısını İcra Etti

Çaykur Rizespor,Ankaragücü Karşısında son Saniyede Galibiyetten Oldu

Esila Tüfekçi, 48 saatlik kritik süreci atlatamayarak Hakkın Rahmetine Kavuştu

Köy ve Mahalle Muhtarlarına Teşekkür Belgesi Takdim Edildi

Ahmet AÇIKGÖZ, Rize Valisi Baydaş'tan Başarı Belgesi Aldı

YOLBAŞI SPOR ŞAMPİYON OLDU

Dülgerli Kayabaşı Geçitli Yumurtatepe İnci Çayırlı Esendere Köylerimizde Bakım Onarım Çalışmaları Devam Ediyor

Küçük Bir İlçede Tiyatro: Kültürün Kök Salması İçin Bir Fırsat

Rize Trabzon Belediye Otobüslerine Zam Yapıldı

Rize Şehir Hastanesi’nde İnceleme

Dulgerli Köyünde Vatandaş devlet iş birliği ile yol betonlama çalışmaları yapılıyor

Makale Okuma ve Sunum Yapma Yarışması'nda Kalkandere Rize il 3.sü oldu

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Kapsamında Yolbaşı Ortaokulu İl Birincisi Oldu

1 Mayıstan İtibaren Rize Merkezdeki Dolmuşlara Zam Geldi

MERTAYAK, Genç Yaşam Programının Konuğu Oldu

YILMAZ; Manastır Yolunda İncelemelerde Bulundu

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Yapıldı

ÇAYKUR'un Fabrikalara Göre Alacağı İşçi Sayıları Belli oldu

Vali Baydaş, Salarha Vadisi’nde Çeşitli İnceleme ve Ziyaretlerde Bulundu

Lise öğrencilerimiz Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ankara’da

Karadere’yi Kalkandere Yapan Kişi: Kazım Cengiz (1912-1966)

Gülbahar Hatun ve Pazar

İl Genel Meclisi Başkanı Ali İmran Büyük’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Belediyeye Bağlı Mahallelerde Yol Temizleme ve Düzenleme Çalışmalarına Devam Ediyor

VOLEYBOL TURNUVASI YENİDEN BAŞLIYOR

Bir Ülkede Daha " 1 Ocak 2009’dan Sonra Doğanlara Sigara Satışı Yasaklandı "

Türk Deniz Kuvvetleri İçin İnşa Edilecek Uçak Gemisinin Getayları Belli Oluyor

Çay Üreticilerinin 2024 Yılı Yaş Çay Beklentisi 25 Tl

Rize Valisi Baydaş; " Hedefimiz, Gençleri Sporla Buluşturmak"

Yükleniyor

Köy ve Mahalle Muhtarlarına Teşekkür Belgesi Takdim Edildi

Ahmet AÇIKGÖZ, Rize Valisi Baydaş'tan Başarı Belgesi Aldı

YOLBAŞI SPOR ŞAMPİYON OLDU

Küçük Bir İlçede Tiyatro: Kültürün Kök Salması İçin Bir Fırsat

Dulgerli Köyünde Vatandaş devlet iş birliği ile yol betonlama çalışmaları yapılıyor

Makale Okuma ve Sunum Yapma Yarışması'nda Kalkandere Rize il 3.sü oldu

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Kapsamında Yolbaşı Ortaokulu İl Birincisi Oldu

YILMAZ; Manastır Yolunda İncelemelerde Bulundu

ÇAYKUR'un Fabrikalara Göre Alacağı İşçi Sayıları Belli oldu

Lise öğrencilerimiz Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ankara’da

RİDEF Yönetim Kurulu Aylık Olağan Toplantısını İcra Etti

Çaykur Rizespor,Ankaragücü Karşısında son Saniyede Galibiyetten Oldu

Esila Tüfekçi, 48 saatlik kritik süreci atlatamayarak Hakkın Rahmetine Kavuştu

Rize Trabzon Belediye Otobüslerine Zam Yapıldı

1 Mayıstan İtibaren Rize Merkezdeki Dolmuşlara Zam Geldi

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Yapıldı

Vali Baydaş, Salarha Vadisi’nde Çeşitli İnceleme ve Ziyaretlerde Bulundu

Gülbahar Hatun ve Pazar

Rize Valisi Baydaş; " Hedefimiz, Gençleri Sporla Buluşturmak"

RİDEF Genel Başkanı Hasan Başça'den 23 Nisan Mesajı

Kalkanderespor'dan 23 Nisan Kutlaması

Kalkanderespor-1 Kopuzlar Vakfı Veliköyspor-0

Kalkanderespor U-15 Çeyrek Finalde

Kalkandere Spor Kulüb Başkanı Mevlüt İslamoğlu Bayram Mesajı

Süper Amatör Ligi 21.Hafta Kendirli Belediyespor-0 Kalkanderespor-2

Kalkanderespor Kendirli Belediyespor Deplasmanında Galibiyet Peşinde

Kalkandere Spor Başkanı; Belediye Başkanı Seçilen Mehmet Yılmaz'a Tebrik Mesajı Yayımladı

Süper Amatör Ligi 20.Hafta Kalkanderespor-4 Madenli Belediyespor-2

Tüm Halkımız Davetlidir

U-15 Ligi Kalkanderespor-1 Gündoğdu Gelişimspor-0

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16